Γράφει ο Πέτρος Χρήστου

Η πλοκή ξεκινά όταν ένας νεαρός επιστήμονας του 21ου αιώνα που ζει μια ήρεμη και τακτοποιημένη ζωή βρίσκει στη σκονισμένη σοφίτα του παππού του κάποια -μέχρι πρότινος- καλά κρυμμένα αντικείμενα. Ο ίδιος αρχικά αδυνατεί να κατανοήσει την αξία τους, όμως σύντομα αντιλαμβάνεται πως θα πρέπει να αποκωδικοποιήσει τα μηνύματα που βρίσκονται πίσω από αυτά.
Και κάπως έτσι ξεκινά μια επικίνδυνη αποστολή γεμάτη εμπόδια και με τον θάνατο να καραδοκεί, η οποία θα αλλάξει για πάντα τη ζωή του. Σ’ αυτό το ταξίδι του θα ανακαλύψει σκληρές αλήθειες, οικογενειακά μυστικά αλλά και ιστορικά γεγονότα που δεν θα έπρεπε να λησμονηθούν ή να υποβαθμιστεί η αξία τους. Αντίθετα, αυτά είναι που θα καθορίσουν το παρόν αλλά και το μέλλον. Το δικό του, ίσως και ολόκληρης της ανθρωπότητας.
Στο μυθιστόρημα, λοιπόν, ο αναγνώστης περιπλανιέται χέρι χέρι με τον ήρωα σε πολλές πόλεις, από την Αργεντινή και το Παρίσι, μέχρι και την Οκλαχόμα και τη Νέα Υόρκη, αλλά και σε διάφορες εποχές, από το 1945 και το 1977 μέχρι και το 2008.
Από σελίδα σε σελίδα και με τρόπο ιδιαίτερα εύστοχο, ο Σπύρος Γρατσίας μάς υπενθυμίζει κάποιες από τις πιο μελανές στιγμές της παγκόσμιας Iστορίας: τις θηριωδίες που συντελέστηκαν κατά τη διάρκεια του Β’ Παγκοσμίου Πολέμου, αλλά και την άνοδο του Χίτλερ και των ναζιστών συντρόφων του στην εξουσία.
Οι Σκιές Αίματος, όμως, δεν είναι ένα αμιγώς ιστορικό βιβλίο, αφού διαθέτει και πολλά στοιχεία θρίλερ που κόβουν την ανάσα και κρατούν αμείωτο το ενδιαφέρον: Σύμβολα, κώδικες που πρέπει να… σπάσουν, δολοπλοκίες και άγριο κυνηγητό, όλα έχουν μια θέση σ’ αυτό.
Ο απολογισμός; Πρόκειται για μια καλογραμμένη αστυνομική ιστορία, γεμάτη ανατροπές, με έναν εξαιρετικά συμπαθή κεντρικό ήρωα. Έναν χαρακτήρα με τον οποίο ταυτίζεσαι, αφού άλλωστε καθρεφτίζει το «καλό» και την αιώνια μάχη του απέναντι στο «κακό».
Διαβάζοντας, όμως, πίσω από τις γραμμές, καταλαβαίνεις και κάτι ακόμη, σκληρό και συνάμα λυτρωτικό: Η Ιστορία -και ιδιαίτερα οι πιο απάνθρωπες πλευρές της- επαναλαμβάνεται. Και ο μόνος που μπορεί να σπάσει αυτόν τον φαύλο κύκλο είμαστε εμείς. Ο καθένας ξεχωριστά και όλοι μαζί. Με τα λόγια μας, αλλά κυρίως με τις πράξεις μας. Γιατί μόνον έτσι, όπως λέει και ο Ματθίας, «το σκοτάδι θα υποκύψει στο φως».
Το συγκεκριμένο βιβλίο, λοιπόν, προσφέρεται για πολλαπλές αναγνώσεις. Και δεν είναι καθόλου τυχαίο πως η πρώτη του έκδοση, η οποία ήταν στα αγγλικά (με τίτλο C Enigma) έχει κερδίσει την αποδοχή των χρηστών του Amazon χαρίζοντας στο μυθιστόρημα 4,5/ 5 αστεράκια!

Spiros Gratsias was born and raised in Montreal, Canada. Spiros is an engineer, designer, artist, illustrator, screen and fiction writer. He is the screenwriter of the award-winning short film animation “Inverse” based on a story from his book Rootless Roots. He has also written the historical fiction The C Enigma published on Amazon in 2014 and has just published his latest novel Unyielding Destiny a crime fiction. In his other life, he is a Research and Development executive with over forty years’ experience in the aerospace and consumer goods industry. Spiros lives in Athens, Greece and devotes much of his time to painting, illustrating and writing.

Leave a Reply

Fill in your details below or click an icon to log in:

WordPress.com Logo

You are commenting using your WordPress.com account. Log Out /  Change )

Google photo

You are commenting using your Google account. Log Out /  Change )

Twitter picture

You are commenting using your Twitter account. Log Out /  Change )

Facebook photo

You are commenting using your Facebook account. Log Out /  Change )

Connecting to %s

%d bloggers like this: